Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

6.12 Design requirements

1. Question: Are title IV-E agencies that transition S/ITACWIS and non-S/TACWIS

systems to CCWIS required to rebuild existing system components to comply with the

CCWIS design requirements?

Answer: No. Paragraph 1355.53(b)(1) exempts CCWIS automated functions from one or
more of the CCWIS design requirements in paragraph 1355.53(a) if the CCWIS project
meets the submission requirements of paragraph 1355.56(b) or paragraph 1355.56(f)(1).
This will reduce the costs of transitioning these systems to CCWIS.

e Source/Date: 01/11/2017
* Legal and Related References: 45 CFR 1355.53; 81 FR 35450 at 35468 - 35469
(issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48217 - 48218 (issued August 11, 2015)

2. Question: Must the title IV-E agency follow the CCWIS design requirements
described in 1355.53(a) for development work done after July 31, 2018 on automated
functions of a system transitioning to a CCWIS?

Answer: Yes, unless exempted by paragraph 1355.53(b)(2).

This question and answer is repeated in the Cost Allocation for Transitioning Systems
section.

o Source/Date: 4/2/2020

* Legal and Related References: 45 CFR 1355.53; 45 CFR 1355.57(a); 81 FR 35450
at 35468 - 35471 and 35474 - 35475 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48217 -
48218 and 48221 (issued August 11, 2015)

3. Question: Must the title IV-E agency comply with the CCWIS design requirements
described in paragraph 1355.53(a) for maintenance done after July 31, 2018 on
automated functions of a system transitioning to a CCWIS?

Answer: It depends.

If an automated function's development is exempt from the CCWIS design requirements
pursuant to paragraph 1355.53(b), the title IV-E agency's maintenance work on the
automated function is not required to comply with the CCWIS design requirements.
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If an automated function's development complies with the CCWIS design requirements, the
title IV-E agency's maintenance work on the automated function must comply with the design

requirements unless exempted by paragraph 1355.53(b)(2).

This question and answer is repeated in the Cost Allocation for Transitioning Systems
section.

e Source/Date: 4/2/2020
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.53; 45 CFR 1355.57(a); 81 FR 35450

at 35468 - 35471 and 35474 - 35475 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48217 -
48218 and 48221 (issued August 11, 2015)
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